Amerikaanse Federal Trade Commision schikt met Facebook

De boete volgt naar aanleiding van een schikking met de Amerikaanse techgigant. Eerder werd bekend dat Facebook al 3 miljard dollar had gereserveerd voor een eventuele boete. Facebook verwachte een bedrag tussen de 3 en 5 miljard euro te moeten betalen. Het FTC is akkoord gegaan met een schikking voor 5 miljard dollar. Dat betekent dat Facebook de grootste boete zal gaan betalen die het ooit opgelegd heeft gekregen.

Serie aan schendingen
Hoewel de 5 miljard boete niet gebaseerd is op één enkele overtreding, ligt het voor de hand dat het Cambridge Analytica schandaal een grote rol heeft gespeeld bij de hoogte van het bedrag. Via Facebook kreeg het bedrijf Cambridge Analytica miljoenen gegevens van Facebook gebruikers in handen. De hierbij verkregen informatie werd verkocht en mogelijk gebruikt om de verkiezingscampagne van Donald Trump te beïnvloeden (hoewel het zeer twijfelachtig is hoe effectief deze gegevens konden worden gebruikt om de verkiezingen daadwerkelijk te beïnvloeden). Later bleek dat Cambridge Analytica nooit mocht beschikken over deze gegevens. De gegevens waren onrechtmatig verkregen via een Facebook app die niet alleen data verzamelde van de afnemer van de quiz, maar ook diens vrienden. Hoewel de verkoop van dergelijke gegevens verboden is volgens Facebook’s voorwaarden, weerhield dit Cambridge Analytica niet om de gegevens door te verkopen.

Facebook verantwoordelijk
Facebook verschool zich naar aanleiding van het incident achter haar algemene voorwaarden. In deze voorwaarden staat dat het gedrag van Cambridge Analytica niet is toegestaan. De software fout die het mogelijk maakte voor Cambridge Analytica om via een app data te verzamelen wordt Facebook echter grof verweten. Facebook had té weinig gedaan om misbruik van haar platform te voorkomen. Dergelijke vormen van nalatigheid zijn Facebook wel degelijk aan te rekenen. Deze vormen van aansprakelijkheid zijn overigens sinds april dit jaar ook opgenomen in de algemene voorwaarden van Facebook, om tegemoet te komen aan de kritiek die het bedrijf ontving van de Europese Commissie.

Recordboete
De schikking van Facebook voor een bedrag van 5 miljard dollar is de hoogste boete die het bedrijf ooit mocht incasseren. Het is tegelijkertijd de hoogste boete die het FTC een bedrijf óóit heeft opgelegd. Een boete van 5 miljard dollar doet zelfs een bedrijf als Facebook pijn: het bedrijf noteerde in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van 2,43 miljard dollar. Hiermee laat het FTC zien niet bang te zijn om een tech gigant pijn te doen. Facebook staat steeds vaker onder druk van Amerikaanse, maar ook Europese toezichthouders. Facebook heeft van deze Europese toezichthouders sinds 25 mei 2018 ook veel meer te vrezen. De boete plafonds zijn namelijk flink opgehoogd.

Terug naar overzicht