Duitse toezichthouder: Facebook moet stoppen met dataverzameling op grote schaal

In Duitsland moet Facebook stoppen met het op grote schaal verzamelen van data van gebruikers. Het sociaalnetwerkbedrijf maakt misbruik van zijn machtspositie en verzamelt te veel informatie, aldus de Duitse Bundeskartellamt.

Uitspraak
Het Bundeskartellamt, de Duitse mededingingsautoriteit, deed bijna drie jaar onderzoek naar de praktijken van Facebook. De mededingingsautoriteit heeft vooral kritiek op het feit dat Facebook de data van verschillende diensten aan elkaar koppelt. Ook het feit dat gebruikers via de Like-knop op andere websites worden gevolgd, stuit de mededingingsautoriteit tegen de borst. Wanneer ergens op een derde website een Like-knop staat, gaan de gegevens over de bezoekers van de betreffende website automatisch naar Facebook. Die informatie wordt vervolgens gekoppeld met informatie die het sociale netwerk op zijn eigen platforms heeft verzameld.

Uitdrukkelijke toestemming
De Duitse mededingingsautoriteit wil de koppeling van gegevens tussen Facebook, WhatsApp en Instagram stopzetten. De mededingingsautoriteit vindt dat Facebook voor die koppeling uitdrukkelijke toestemming van gebruikers moet hebben. Ook dient er uitdrukkelijke toestemming te worden gevraagd voor het verzamelen van data via Like-knoppen op websites van derden. Volgens de voorzitter van het Bundeskartellamt dwingt Facebook op dit moment toestemming bij zijn gebruikers af. Wie de algemene voorwaarden niet aanvinkt, mag ook geen gebruik maken van de betreffende dienst. De mededingingsautoriteit vindt dat geen ‘vrijwillige toestemming’.

In beroep
De uitspraak wordt over een maand van kracht. Facebook is het niet eens met de uitspraak van de mededingingsautoriteit en heeft aangegeven daartegen in beroep te gaan. Facebook vindt dat het uitwisselen van data gebruikers juist helpt om online veiliger te blijven. Daarnaast kan het frauderende accounts tegengaan.

Terug naar overzicht