Facebook reserveert 3 miljard dollar naar aanleiding van Cambridge schandaal

Facebook heeft drie miljard dollar gereserveerd, omdat het bedrijf een hoge boete boven het hoofd hangt. De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) en Facebook onderhandelen al een tijdje over een schikking. Naar verwachting zal de boete uitvallen tussen de drie en vijf miljard dollar.

Cijfers
De hoogte van de boete is af te leiden uit de kwartaalcijfers van de social-media gigant. In deze cijfers is af te leiden dat een groot bedrag gereserveerd is voor een eventuele boete van de FTC: 3 miljard dollar. Het Cambridge Analytica schandaal wordt niet bij naam genoemd, maar gezien de hoogte van de boete ligt het in de lijn der verwachtingen dat het deze overtreding betreft. Het is nog niet duidelijk wanneer de definitieve hoogte van de boete wordt vastgesteld, aangezien het onderzoek van de FTC tegen Facebook op dit moment nog loopt. Overigens laat Facebook in hun cijfers zien dat het aantal actieve gebruikers nog steeds een stijgende lijn laat zien.

Cambridge Analytica
In 2018 werd duidelijk dat een databroker, Cambridge Analytica, gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers kon gebruiken voor politieke doeleinden. Volgens critici heeft dit schandaal de verkiezingscampagne van Donald Trump aanzienlijk beïnvloed. Cambridge Analytica maakte gebruik van een app ‘thisisyourdigitallife’. In deze app konden mensen een persoonlijkheidstest invullen. Wat gebruikers niet wisten is hoeveel data de applicatie van de gebruikers verzamelde en diens Facebook vrienden. Met deze data werden profielen samengesteld die interessant konden zijn voor politieke partijen van de Amerikaanse verkiezingscampagne. Facebook wordt verweten dat het de mogelijkheid bood aan de app om dergelijke permissies te hebben.

AVG en Cambrdige
Naar verluid had Cambridge Analytica ook veel persoonsgegevens in handen gekregen van Europese Facebook gebruikers. Dat valt onder de territoriale werkingssfeer van de AVG. Ten tijde van het schandaal was de AVG nog niet van toepassing. Dat weerhield de Britse privacywaakhond er niet van om Facebook een boete op te leggen van een half miljoen pond. Een zeer klein bedrag gezien de omvang van het schandaal, maar destijds het maximale boetebedrag dat kon worden opgelegd onder de Britse privacywet. Had het schandaal plaatsgevonden nadat de AVG in werking was getreden, dan had deze boete er heel anders uitgezien. Onder de AVG kunnen nationale toezichthouders een boete opleggen tot 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde omzet. Aangezien de cijfers over de kwartaalomzet van Facebook een bedrag van 15 miljard dollar laat zien, kan dat aardig in de cijfers lopen. Zeker gezien de omvang van het schandaal.

Terug naar overzicht