VoetbalTV: onschuldig vermaak of een flagrante privacyschending?

Het zal je niet ontgaan zijn. Talpa is live gegaan met zijn VoetbalTV. VoetbalTV moet videoverslaggeving mogelijk en toegankelijk maken onder het amateurvoetbal. Hartstikke leuk natuurlijk. Via smartcamera’s is elke balbeweging op de voet te volgen.  Maar houdt Talpa zich met VoetbalTV eigenlijk wel aan de geldende wetgeving? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Wij hebben in ieder geval het privacybeleid van VoetbalTV erbij gepakt. In deze blog lees je wat wij zijn tegengekomen in het privacybeleid.

Grondslag
Met VoetbalTV wordt het mogelijk voor amateurclubs om op relatief eenvoudige manier hun wedstrijden live te laten uitzenden. Deze camerabeelden zullen dan de wedstrijd vastleggen en volgen. Met behulp van een app kunnen spelers hun familieleden en vrienden delen van de wedstrijden laten zien. Dat klinkt harstikke leuk. Maar onder de AVG heb je voor het opnemen en publiceren (uitzenden) van deze beelden wél een wettelijke grondslag nodig. Voor het maken van videobeelden zijn veelal twee grondslagen aanwezig: toestemming of het gerechtvaardigd belang.

Gelukkig laat VoetbalTV ons hier niet in de steek. Er is netjes een privacybeleid gepubliceerd op de website. Hieruit lezen we de volgende passage:

‘’Daarnaast gebruiken wij jouw Gegevens op basis van ons hieronder beschreven gerechtvaardigd belang:

met betrekking tot het maken van VoetbalTV Content en het plaatsen daarvan op de VoetbalTV Dienst bestaat het gerechtvaardigd belang uit (i) het vergroten van de betrokkenheid en het spelplezier van voetballiefhebbers, (ii) het uitvoeren van technische analyses voor/door trainers en/of analisten van de voetbalclubs en derde partijen en (iii) de mogelijkheid voor onder andere spelers, vrienden en familieleden om wedstrijden op afstand (terug) te kunnen kijken, bijvoorbeeld als zij daar niet fysiek bij aanwezig kunnen zijn.’’

Talpa gooit het opnemen van de wedstrijden dus op het gerechtvaardigde belang. En zo te lezen werken er een hoop filantropen bij VoetbalTV. Commerciële belangen worden namelijk niet benoemd. Wel het vergoten van het spelplezier, het vergoten van de betrokkenheid en de mogelijkheid voor vrienden en familieleden om wedstrijden op afstand terug te kunnen kijken. Dat is dan toch behoorlijk vooruitstrevend van Talpa. Maar weegt dit belang van Talpa (en de aangesloten voetbalbonden) wel zwaarder dan de privacy van de spelers?

Het gerechtvaardigd belang
Zoals voornoemd is het zeker niet uitgesloten dat videobeelden worden opgenomen onder de noemer van het gerechtvaardigde belang. Er is geen uitputtende lijst te geven van voorbeelden van wat een gerechtvaardigd belang zou kunnen zijn voor het gebruik van videobeelden. Het is niet lastig voor te stellen dat het beveiligen van een kraakgevoelig pand een gerechtvaardigd belang zou kunnen opleveren voor het plaatsen en gebruiken van videocamera’s. Zo maken de meeste tankstations gebruik van videocamera’s voor het beveiligen van het pand, omdat tankstations gemiddeld genomen vrij veel te maken krijgen met overvallen. In dit geval is het toepassen van het gerechtvaardigde belang geen ingewikkelde opgave. Maar het gebruik van camera’s kan ook een economisch belangen dienen. Of het gebruik van camera’s voor de specifieke doeleinden van VoetbalTV is toegestaan, valt of staat met een goede afweging van alle betrokken belangen.

Privacy toets
Wil een organisatie gebruik maken van het gerechtvaardigd belang dan moet een organisatie het privacybelang van de spelers opwegen tegen haar eigen belang. Daarnaast dient het gebruik van camera’s noodzakelijk te zijn om de belangen van Talpa te verwezenlijken. Talpa heeft volgens haar in ieder geval voldoende maatregelen genomen om die belangafweging in haar voordeel te laten uitpakken: zo is er een mogelijkheid tot bezwaar en worden er zestal maatregelen genoemd in het privacybeleid die de impact op de privacy van de speler sterk zouden doen verminderen.

Grijs gebied
Of Talpa terecht heeft overwogen dat haar belangen prevaleren boven die van haar spelers is op zijn minst twijfelachtig te noemen. Of Talpa deze toets goed heeft toegepast kan uiteindelijk alleen door de Autoriteit Persoonsgegevens of de rechter worden beoordeeld. Wij vragen ons af of het belang van Talpa prevaleert boven die van de spelers. Dat vragen wij ons temeer af wanneer een voetbalbond ervoor kiest om élke amateurwedstrijd (en niet alleen bijvoorbeeld de kampioenswedstrijd) op te nemen. Er kan dan inderdaad  bezwaar worden gemaakt door individuele spelers tegen een bepaalde uitzending, maar ons bekruipt het gevoel dat offline blijven als voetballer wel erg lastig wordt op deze manier. Zeker bij jonge spelers is dit een gevoelig onderwerp.

Wanneer elke wedstrijd op deze manier gefilmd wordt (in plaats van een incidentele kampioenswedstrijd) dan kunnen wij ons niet voorstellen dat dit de privacy toets doorstaat.

Terug naar overzicht